Jeu de Boules

Petanque; recreatief spel, uitdagende sport.
Ongetwijfeld heeft u tijdens uw vakanties in Frankrijk, Spanje of België het Jeu de boules vele malen zien beoefenen op campings of knusse dorpspleintjes. In vrijwel de meeste gevallen zal het dan het Petanque spel zijn geweest, aangezien dit spel de meest gespeelde variant van het Jeu de boules is. Niet alleen in Frankrijk, maar inmiddels in meer dan 50 landen verspreid over de gehele wereld wordt deze sport intensief beoefend. Petanque leent zich uitstekend voor recreatieve beoefening, omdat het niet aan leeftijd gebonden is, het in principe op veel verschillende terreinen gespeeld kan worden en het benodigde spelmateriaal niet duur in aanschaf is. Maar Petanque staat ook voor serieuze wedstrijdsport, waarbij vaardigheid, concentratie en teamgeest centraal staan. Omdat partijen langdurig kunnen zijn en toernooi- of competitiedagen vaak meer dan vijf partijen beslaan, speelt hier de lichamelijke conditie ook een belangrijke rol.

Samengevat: Petanque is een lifetime-sport: voor jong en oud. Hoe het wordt gespeeld. Er zijn drie spelvormen. Tripletten; drie tegen drie, iedere speler 2 boules. Doubletten; twee tegen twee, iedere speler 3 boules. Tête-à-tête; één tegen één, iedere speler 3 boules. De spelers proberen hun boules (metalen ballen) zo dicht mogelijk bij het but of cochonet (een klein houten balletje) te plaatsen. Niet verplicht, maar onontbeerlijk voor de Petanque-speler zijn verder een meetlat of rolmaat (er bestaan ook telescoopstokken en meetpassers), een tellertje voor de punten (er bestaan vele soorten), een tasje of kistje om het materiaal in op te bergen en tenslotte een doekje om de boules schoon te maken.

Speciale kleding is niet vereist. Makkelijk zittende kleding en soepele schoenen worden aanbevolen. Interesse? Wie eens wil proberen, of deze sport iets voor hem of haar is, is van harte welkom. Boules, waar je een paar keer mee kunt spelen, zijn aanwezig, dus kom gerust eens langs! Er is altijd wel iemand bereid, om je een beetje op weg te helpen, of onder het genot van een drankje alle gewenste inlichtingen te verstrekken over het spel en de club.

Telefoon clubhuis: 015 – 215 86 86

Wij hopen u spoedig welkom te mogen heten.