Europees Kampioenschap

Nederlands Petanque team mannen haalt bronzen Medaille

op

Europees Kampioenschap Petanque   21-24 september 2017  Saint Pierre Les Elbeuf Frankrijk

Tireren/Tripletten mannen/beloften (t/m 22 jr) vrouwen/mannen

Van 21 september – 24 september 2017 werd het EK petanque gehouden in Frankrijk.

Er werd door 36 Europese landen deelgenomen aan het kampioenschap.

Nederland was vertegenwoordigd bij alle disciplines. Het mannen triplette bestond uit Essa Agzoul , Noël Kempeneers, Mark Wildeboer (allen lid van Les Cailloux Zeist) en Kees Koogje ( lid van MIDI Delft en ABA Rijswijk). Kees deed voor Nederland ook mee aan het onderdeel tireren. Fred Lagerwaard (lid van MIDI Delft) was als begeleider/coach mee.

Bij het precisieschieten bereikte Kees tijdens de kwalificatieronde de vierde plaats waardoor hij zich direct plaatste voor de kwartfinales. In de kwartfinale verloor hij van de deelnemer uit Spanje met slechts 2 punten verschil. Kees eindigde op een prachtige vijfde plaats.

Het toernooi verliep voor  mannen team voorspoedig. Van de vijf voorronde wedstrijden werden er vier gewonnen. Alleen van de veelvoudig Wereld- en Europees kampioen werd verloren. Dit resulteerde dat het team zich had geplaatst bij de laatste 16 . via het Franse poule systeem werd er gespeeld voor een plaats in de kwartfinale. Het Nederlandse team ging als 2e in de poule door naar de laatste acht. In de kwartfinale kwamen zij uit tegen Spanje dat als een van de favorieten aan het toernooi was begonnen. Door een super goede wedstrijd van Kees, Noël en Essa versloegen ze Spanje met 13- 3. Een plaats in de halve finale was een feit. Een super prestatie omdat nog nooit eerder een Nederlands mannen team hoger was geëindigd op een Wereld- of Europees Kampioenschap.

De mannen moesten in de halve finale weer tegen Frankrijk. De Fransen waren gewaarschuwd door de super goede wedstrijden die ze hadden gespeeld. De halve finale werd een prachtige partij van een zeer hoog niveau  met kansen over en weer. De uitslag werd uiteindelijk 13-6 voor Frankrijk.

Zo behaalden Noel, Essa, Mark en Kees de bronzen medaille, een top prestatie, zeker gezien het feit dat petanque in 2024 in Parijs naar het schijnt als de demonstratie sport wordt toegevoegd en we in Nederland al behoorlijk goede jeugdige petanque spelers hebben.

De uitslagen van Teams NL:

Tireren Mannen Kees Koogje: 5e plaats (36 landen)

Triplette mannen Noel, Essa, Kees, Mark  3e plaats

Tireren beloften Elior van Klaveren 9e plaats (17 landen)

Triplette beloften mannen Elior,Tim Gijsbertsen ,Charles Gelijn, Mauro Saunier 8e plaats (17 landen)

Tireren beloften vrouwen Ellen Walraven 2e plaats zilveren medaille (11 landen)

Triplette beloften vrouwen Ellen, Jannieke Baks, Marscha Nuijten, Chantal Moors 8e plaats